Nowy użytkownik
Koledzy przejrzałem forum i zauważyłem, że brakuje w tym wątku podstawy. Dla mnie laika który chciał by rozpocząć zabawę z softem Mac'ka nie ma tu napisane jak to zrobić i skąd wziąć, jak zainstalować itp. Proszę pomóżcie i podzielcie się wiedzą
witaj, nic prostszego - pod tym adresem masz instrukcje step by step:
http://mystiquemac.com/forum/viewtopic. … 5c5d8dd477
na dzien dobry musisz zmienic wifi na jakas kompatybilna z macosem.
powodzenia.
Gość
Czy mógłbyś napisać poradnik how-to , jak zainstalowac tego Maca? i jakie wifi kupic?
@Gebels - wszystko jest idealnie opisane na tym forum do ktorego podalem linka.
moj nc-mac chodzi idealnie, wszystko dziala.
co do kupna wifi - kilka topicow nizej masz moja dyskusje z kolega z forum nt. kupna karty - poczytaj.
dell 1490 bedzie OK
@wankus z tego co czytałem na tamtym forum to instalacja 10.6.x wydaje się strasznie skomplikowana - do tej pory korzystałem z 10.5.8 Jest jakaś kompilacja tak samo prowadząca za rękę jak te z 10.5.8 tylko dla 10.6.x?
Qbik napisał:
@wankus z tego co czytałem na tamtym forum to instalacja 10.6.x wydaje się strasznie skomplikowana - do tej pory korzystałem z 10.5.8 Jest jakaś kompilacja tak samo prowadząca za rękę jak te z 10.5.8 tylko dla 10.6.x?
ja tez przechodzilem z 10.5.8 - i nie bylo to strasznie skomplikowane
uzylem NBI - netbook installer: http://code.google.com/p/netbook-installer/
i dokladnie postepowalem wg tej instrukcji:
Not too much deviation from the normal Netbookinstaller process to be honest. Used Netbookinstaller 0.8.3 RC5 and retail Snow Leopard disc.
I re-ran NBI after doing a clean install of Snow Leopard on a freshly partitioned drive and after upgrading to 10.6.2 and all available software updates. When I did, I unchecked the box that says hide netbookinstaller files. I also installed the old mirror friendly GMA kext, there's a check box for that.
The only things needed for working sleep was to use the correct DSDT.aml, I grabbed the one from here;
http://the.taoofmac.com/space/com/Samsung/NC10
Then to get brightness controls back I deleted the clamshell.kext from System/Library/Extension as instructed by Tea.
Then I decided I should try deleting the ApplePS2Controller.kext and replacing it with the VoodooPS2Controller.kext in /Extra/NC10Ext. A link to that file can be found in point 7 of the opening post of this thread;
viewtopic.php?f=56&t=385
Then I deleted Extensions.mkext from /Extra and ran UpdateExtra in /Extra and it rebuilt the Extensions.mkext in /Extra.
As an aside, I didn't install the VoodooPS2 prefpane that comes with the VoodooPS2 kext and I chose to delete the Synaptics prefpane that I presume NBI had added. I just use the Apple touchpad prefpane with two finger scrolling enabled, my touchpad has been just fine like that and the brightness controls FN+F12 & FN+INS work just fine.
Everything else has just worked, now I just put the NC10 to sleep, wake it up and go, it's fantastic!
a jeszcze prosciej bedzie uzyc gotowego obrazu systemu uzytkownika tea z tego forum, w tym jego systemie dziala doslownie wszystko, to chyba najwiekszy obecnie spec od nc10 i macos:
http://blog.tdev.me/2010/03/mac-os-x-sn … msung.html
tam mozna strone przetlumaczyc na EN
powodzenia!
Wszystko jest na google
ma ktoś może działający obraz 10.62 zrobionego przez tea?
bo niestety nie moge go namierzyć
Gość
wankus napisał:
Qbik napisał:
i dokladnie postepowalem wg tej instrukcji:Not too much deviation from the normal Netbookinstaller process to be honest. Used Netbookinstaller 0.8.3 RC5 and retail Snow Leopard disc.
I re-ran NBI after doing a clean install of Snow Leopard on a freshly partitioned drive and after upgrading to 10.6.2 and all available software updates. When I did, I unchecked the box that says hide netbookinstaller files. I also installed the old mirror friendly GMA kext, there's a check box for that.
The only things needed for working sleep was to use the correct DSDT.aml, I grabbed the one from here;
Then to get brightness controls back I deleted the clamshell.kext from System/Library/Extension as instructed by Tea.
Then I decided I should try deleting the ApplePS2Controller.kext and replacing it with the VoodooPS2Controller.kext in /Extra/NC10Ext. A link to that file can be found in point 7 of the opening post of this thread;
viewtopic.php?f=56&t=385
Then I deleted Extensions.mkext from /Extra and ran UpdateExtra in /Extra and it rebuilt the Extensions.mkext in /Extra.
As an aside, I didn't install the VoodooPS2 prefpane that comes with the VoodooPS2 kext and I chose to delete the Synaptics prefpane that I presume NBI had added. I just use the Apple touchpad prefpane with two finger scrolling enabled, my touchpad has been just fine like that and the brightness controls FN+F12 & FN+INS work just fine.
Everything else has just worked, now I just put the NC10 to sleep, wake it up and go, it's fantastic!a jeszcze prosciej bedzie uzyc gotowego obrazu systemu uzytkownika tea z tego forum, w tym jego systemie dziala doslownie wszystko, to chyba najwiekszy obecnie spec od nc10 i macos:
powodzenia!
Gość
wankus napisał:
Qbik napisał:
i dokladnie postepowalem wg tej instrukcji:Not too much deviation from the normal Netbookinstaller process to be honest. Used Netbookinstaller 0.8.3 RC5 and retail Snow Leopard disc.
viewtopic.php?f=56&t=385
Everything else has just worked, now I just put the NC10 to sleep, wake it up and go, it's fantastic!a jeszcze prosciej bedzie uzyc gotowego obrazu systemu uzytkownika tea z tego forum, w tym jego systemie dziala doslownie wszystko, to chyba najwiekszy obecnie spec od nc10 i macos:
powodzenia!
Gość
koledzy mam taki problem ponieważ jestem lewy jeżeli chodzi o sprawy komputera i czy jest ktoś z was z wrocławia/okolic i byłby tak miły aby pomóc mi zainstalować tego maca ? ponieważ ja się na tym nie znam a bardzo bym chciał mieć osx na swoim NC10
Wiertelak napisał:
koledzy mam taki problem ponieważ jestem lewy jeżeli chodzi o sprawy komputera i czy jest ktoś z was z wrocławia/okolic i byłby tak miły aby pomóc mi zainstalować tego maca ? ponieważ ja się na tym nie znam a bardzo bym chciał mieć osx na swoim NC10
jak chcesz to mozesz przeslac mi pendrive'a jakiegos, wazne aby byl min. 8GB - ja Ci zainstaluje na nim gotowa wersje 10.6.5 (wersja od tea - dziala wszystko orpocz hibernacji) i odesle poczta. jestem z wawy
bedziesz musial tylko:
1. wymienic karte wifi w nc10, bo ta fabryczna nie dziala pod macos
2. wprowadzic odpowiednie ustawienia biosu - napisze ci jakie
3. zbootowac kompa z tego przygotowanego pendrive'a, i pozniej za pomoca disk utility przeniesc wszystko na dysk twardy nc10
jakbys byl zainteresowany to pisz na: wankus[malpka]g.pl
pozdrawiam
rafal
Nowy użytkownik
Witam
Mam pendriva 8gb i obraz tea 10.6.5 , używam USB image tool ale obraz jest za duży na mojego pendriva , piszę że plik za duży po wypaleniu obrazu na płytke 8,5 i podłączeniu do osb i zbotowaniu nie widzi płytki. Proszę o pomoc oczywiście googluje już kilka dni... narazie bez skutku
Nowy użytkownik
podpinam się pod wątek, gdyż chciałbym postawic osx obok windy na moim nc10, dlatego pytam :
1. o jakie ustawienia BIOS-u chodzi
2. Jak przygotowac dysk aby osx był obok windy
3. czy obraz od Teo umożliwia zainstalowanie osx-a obok windows (chciałbym korzystac z obu systemów )
Gość
withit napisał:
podpinam się pod wątek, gdyż chciałbym postawic osx obok windy na moim nc10, dlatego pytam :
1. o jakie ustawienia BIOS-u chodzi
2. Jak przygotowac dysk aby osx był obok windy
3. czy obraz od Teo umożliwia zainstalowanie osx-a obok windows (chciałbym korzystac z obu systemów )
@riseman:
spróbuj wypalic płytę tak:
1. zmień obraz płyty z .dmg na .img programem dmg2img
2. następnie przekonwertuj powstały obraz .img na .daa programem PowerISO
3. w tym samym programie utwórz z obrazu .daa obraz .iso
4. wypal płytę z obrazu .iso zaznaczając " dodaj informację boot "
kiedyś wyczytałem to na jakimś forum