Gość
Witam!
Mam taki problem: mialem blueconnect starter, zablokowano mi mozliwosc korzystana z neta, bo nie wplacalem nic na konto - pojawialo sie usluga "ograniczona" lub "ograniczony obszar uslug" gdziekolwiek nie poszedlem. Doladowalem konto, dzwonilem do Ery, wlaczyli mi internet ponownie. Wszystko powinno smigac pieknie. Problem w tym, ze Connection Manager dalej pokazuje to samo, a SIM blueconnectowy w komorce dziala w porzadku. Padl mi modem czy co?
Kolego jeśli nie pomoże recovery samsunga to komputer do serwisu będziesz musiał wysłać typowy problem...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez unr3al2 (2009-04-22 13:49:21)
Z tego co piszesz wynika że założono Ci jakieś ograniczenia na MAC urządzenia i nie dokońca Era poradziła sobie z ich ściągnięciem, lub trwa to dłużej i wystarczy poczekać.
Wyjściem jest zmiana MAC. Jak zmienić w modemie MAC? Nie zmieniaj, naciskaj na Erę by wyłączono te obostrzenia. W przypadku hmmmm zagubienia NC10 będzie istnieć teoretyczna możliwość odnalezienia go właśnie po tym numerze. Moim zdaniem nie warto pozbawiać się tej możliwości.
Pozdrawiam
Gość
robertnik napisał:
Z tego co piszesz wynika że założono Ci jakieś ograniczenia na MAC urządzenia i nie dokońca Era poradziła sobie z ich ściągnięciem, lub trwa to dłużej i wystarczy poczekać.
Wyjściem jest zmiana MAC. Jak zmienić w modemie MAC? Nie zmieniaj, naciskaj na Erę by wyłączono te obostrzenia. W przypadku hmmmm zagubienia NC10 będzie istnieć teoretyczna możliwość odnalezienia go właśnie po tym numerze. Moim zdaniem nie warto pozbawiać się tej możliwości.
Pozdrawiam
Dzwonilem do Ery dwa razy i ponoc wszystko zostalo zdjete - zbywali mnie, zebym sprawdzil czy dziala w telefonie i jak dziala, to nie ich problem. Wkladalem kolegi karte Orange (zwykla SIM z prepaidu) i tez byla usluga ograniczona. Recovery nawet nie robie - na Ubuntu tez sie nie chce polaczyc...
A wpisałeś, wybrałes odpowiednie ustawienia dla Orange? Przed blokadą pracowałaś z tą kartą na tym konkretnym modemie? Pod jakim systemem? Nie masz przekroczonego limitu na koncie?
Kup dla testu Simdatę (Plus oferował usługę z tym konkretnym sprzętem, więc powinno zadziałać) i zrób test na preinstalowanym XP. Nie zapomnij o zmianie ustawień.
Karta Ery nie powinna uszkodzić sprzętu jaki i oprogramowania w NC10, ewentualnie sama mogła się zawiesić, zablokować. Modem powinien działać bez problemów.
Powodzenia
Gość
robertnik napisał:
Przed blokadą pracowałeś z tą kartą na tym konkretnym modemie? Pod jakim systemem? Nie masz przekroczonego limitu na koncie?
Tak, na tym konkretnym modemie pod Windowsem XP. Nie mam przekroczonego limitu na koncie.
Kolego jak mi nie wierzysz to zadzwoń do Samsunga i ci powiedzą serwis:) a CO kolega tu pisał o MAC to jest w błędzie szkoda czasu dzwoń i wyślą ci kuriera... U mnie jak kolega mial taki problem modem został wymieniony na nowy w serwisie:(
Ostatnio edytowany przez unr3al2 (2009-04-23 17:03:05)
Gość
unr3al2 napisał:
Kolego jak mi nie wierzysz to zadzwoń do Samsunga i ci powiedzą serwis:) a CO kolega tu pisał o MAC to jest w błędzie szkoda czasu dzwoń i wyślą ci kuriera... U mnie jak kolega mial taki problem modem został wymieniony na nowy w serwisie:(
To trzeba bylo od razu tak, a nie mnie do recovery odsylac
Tormentor napisał:
unr3al2 napisał:
To trzeba bylo od razu tak, a nie mnie do recovery odsylac
Powiedziałem recovery bo to jest rytunowe działanie jak dzwonisz do serwisu samsunga i oni tez mowia by zrobic recovery
jestr nowy fireware do niego mozesz jeszcze jego wgrac i sprawdzic moze to pomoże.
Gość
unr3al2 napisał:
Powiedziałem recovery bo to jest rytunowe działanie jak dzwonisz do serwisu samsunga i oni tez mowia by zrobic recovery
jestr nowy fireware do niego mozesz jeszcze jego wgrac i sprawdzic moze to pomoże.
Wiem - dzwonilem
A firmware nowy wgralem (razem z nowym oprogramowaniem) i nic to nie dalo.
Panowie, w dyskusji wynika iż nie opłacanie faktur skutkuje uszkodzeniem sprzętu. To nie miła wiadomość po skończeniu gwarancji, prawda? O ile modem mógł ulec uszkodzeniu, to o tyle nie powinno go się wiązać z operacjach na karcie SIM.
Trochę futurystyki:
Era ma karty z kondensatorem zbierającym napięcie. W przypadku nie opłacania należności wysyłają sms z kodem "opróżnij bufor" , typu "a masz dziadu" .
To żart oczywiście
Gość
robertnik napisał:
Panowie, w dyskusji wynika iż nie opłacanie faktur skutkuje uszkodzeniem sprzętu.
Jeszcze zeby faktur - to prepaidowy blueconnect jest
Swoja droga dane z SIMa (SMSy, parametry polaczenia itd.) odczytuje poprawnie.
Plus sprzedaje karty sim o napięciu 3,3 V i 5V a ten problem wynika z wadliwego sprzętu który wychodzi dopiero po jakimś czasie użytkowania. Modemy byly robione przez dwie firmy i w tej jednej są buble produkcyjne. Obiawy tego typu są takie że modem widzi sieci ale nie może sie do nich zalogować ponieważ dostaje za małe napięcie na slot PCIe. Poczytaj sobie na forach Vodafonu.
Gość
Administracja dziękuje za raport.
Spam ocenzurowano.
Administrator