Na stronie Samsunga zauważyłem nowszy bios, niż posiadany w moim NC10, czyli WIN_NC10_04CA.exe. Oczywiście pobrałem go i jakież było moje zdziwienie, gdy wyskoczył komunikat o błędzie. Oczywiście zadzwoniłem na infolinię Samsunga. Dowiedziałem się, że NP-NC10-KAP1PL sprzedawany, przez PlusGSM są inne od sprzedawanych przez Samsunga i oczywiście mogą przyjąć reklamacje, jednak najprawdopodobniej reklamacja zostanie uznana za bezzasadną a ja obciążony kosztami. Oczywiście podziękowałem za informację i odłożyłem słuchawkę. Zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem nie zostałem oszukany przez PlusGSM, przecież dostałem na „papierze”, że to jest NP-NC10-KAP1PL, kto go teraz będzie serwisował skoro dostałem „niewiadomoco”. Więc Google i do dzieła. Informacje znalazłem na forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=148541
Jak napisał użytkownik „eglebegle” 2009-01-21, 17:50:
I właśnie, to że strona jest odpowiednia, podpuściło mnie do zadania trudnych pytań do działu wsparcia notebooków Samsung Polska. Zapytałem się m.in. jak to jest, że na stronie jest BIOS, a próba nim aktualizacji kończy się niepowodzeniem i pytałem się o BIOS, który jest wyszukiwany za pomocą programu Samsung Update Plus: 03CD (o którym ani słowa na www), ale aktualizacja nim wykonuje tylko zmianę elementu MICOM a BIOS zostaje bez zmian.
Dostałem dwie odpowiedzi. I uważam, że są na tyle ważne dla Nas - użytkowników NC10 z sieci Plusa, że pozwolę je sobie przytoczyć:
"BIOS umieszczony na stronie jest to netbooka np-nc10-ka04pl. Dodanie
tego linka dla netbooka np-nc10-kap1pl to błąd administratora strony. W
chwili obecnej w Polsce nie ma dostępnych aktualizacji BIOSu dla
netbooka np-nc10-kap1pl.
i druga odpowiedź:
"Netbooki w sieci Plusa mają inny BIOS niż netbooki NC10 sprzedawane w
open markecie. Samsung Electronics Polska w chwili obecnej jeszcze nie
wprowadził aktualizacji BIOSu. Powinna ona być dostępna w najbliższym
czasie."
Odpowiedzi udzielił Pan Łukasz Kujawa, za co mu dziękuję i mam nadzieję, że się nie pogniewa, że zamieściłem jego słowa na Naszym forum. Ale to ważna rzecz dla userów NC10 z sieci iPlusa.
Przy okazji zwróciłem im uwagę, że link do kontaktu z działem wsparcia notebooków prowadzi do... wsparcia napędów optycznych
Na wyżej wymienionym forum odnalazłem wpis „dla odważnych”, traktujący jak zainstalować owy bios. Użytkownik „yark" 2008-12-25, 19:08:
Zmiana biosu w NC10 z iplusa ( NC10-KAP1PL ) Po wejściu na stronę produktu http://www.samsung.com/pl/consumer/deta … nu2=detail , dostajemy dostęp do biosu http://org.downloadcenter.samsung.com/d … 0_04CA.exe
Niestety standardowy firmware update kończy się niepowodzeniem. Dla modelu brandowanego iplus update nie działa. Jest to błąd samsunga, gdyż strona jest odpowiednia. Otrzymany plik WIN_NC10_04CA.exe zawiera :
AddMem.sys
bios.wph
bios.wph.gz
ConResChs.dll
ConResCht.dll
ConResEn.dll
ConResFr.dll
ConResGr.dll
ConResKr.dll
ConResPo.dll
ConResRu.dll
ConResSp.dll
kbc.BIN
mfc42.dll
msvcp60.dll
msvcrt.dll
PHLASH.INI
PhlashLc.dll
PhlashNT.sys
SWinFlash.exe
WinUpV01_10.exe
Pliki wypakują się do katalogu temp i tam należy je odnaleźć ( odzyskać skasowane lub dostać się do niech w inny sposób ;-)
Wystarczy uruchomic dwa ostatnie pliki exe i potwierdzić wszystkie zapytania i mamy w notebooku najnowszy bios 04CA a przy okazji zmieniamy logo bootujące ipllus'a na logo samsung. W biosie pojawia się dodatkowe menu dotyczące trybu pracy wentylatora ( cooler auto i inne ).
UWAGA
Podany opis zmiany biosu, nie jest autoryzowany przez producenta, co może skutkować awarią i utratą gwarancji. Decydując się na skorzystanie z opisu robisz to wyłącznie na WŁASNE RYZYKO!!!
Bardzo fajna modyfikacja.
jak by ktoś miał pytania zapraszam.
Polecam.
Gość
unr3al2 napisał:
Bardzo fajna modyfikacja.
jak by ktoś miał pytania zapraszam.
Polecam.
Ktoś już to testował czym rozpakować plik exe??
Jak bedziesz chcial to ci podesle pliki ma maila do zmiany biosa tylko bedziesz to robil na swoja odpowiedzialność i informuje że nic się nie zmienia tylko LOGO z iPlus na Samsung
Pozdrawiam
Tak usunie ci logo iPlusa bios 0XCA . Jak uda ci się go wgrać.
Użytkownik
I znów jesteśmy = userzy z NC10 z Biosem brandowanym dla Plusa w szarym ogonie. Reszta Europy ma już 07CA a dla Nas wciąż 04CD.. bleh. Czuję, że mam tego dość i pożegnam wersję 0xCD definitywnie. Mam nadzieję, że nie pożegnam kompa
btw.. wie ktoś jakie zmiany są w tym biosie w stosunku do poprzednich? Nigdzie nie ma changelogu.. draństwo ze strony Samsunga
eglebegle napisał:
btw.. wie ktoś jakie zmiany są w tym biosie w stosunku do poprzednich? Nigdzie nie ma changelogu.. draństwo ze strony Samsunga
z tego co czytalem nic dobrego ten 07 nie wnosi - mianowicie zniknela mozliwosc skorzystania z ukrytej opcji w BIOS, czyli to bardziej krok wstecz...
ja nadal uzywam 04, niestety nadal z logo iplusa....
Gość
jeśli kogoś drażni logo wystarczy w biosie w przedostatniej zakładce włączyć screen coś tam bodajże boot sa dwie pozycje dotyczące screena i to jest na 99% ta druga powoduje wyświetlenie danych kompa: procek, ile ramu jaki dysk tak jak w normalnym pc, nikomu to niepotrzebne ale ja jestem do takiego ekranu przyzyczajony po za tym jest on szybki i czarny więc miga prawie nie zauważalnie, drugie ustawienie wywołuje podobny komunuikat tyle że na białym tle , sorki nie pamiętam na 100% który jet który ale są to tylko dwa ustawienia więc dwa restarty kompa i "ulubionego" loga iplus nie ma
Gość
Mógłby ktoś podesłać plik niezbędny do podmiany loga? iPlus przy bootowaniu drażni mnie niemiłosiernie
Użytkownik
nic nie trzeba zmieniać wchodizsz do biosu (f2 klawisz przy starcie kompa) zakładka boot parametr "boot-time Diagnostic Screen" ustawiasz na enabled wciskasz f 10 i potwierdzasz - loga plusa nie ma tylko normalny ekran bootowania jak w zwyczajnym kompie.
Wszystko tak samo działa tylko logo się zmieniło. Z iPlusa na SAMSUNG
Gość
Witam
Czy ktoś mógłby przesłać mi na maila instalkę do BIOSA do Samsunga nc10 tego z plusa. CHcę tylko żeby zniknął mi ten znaczek przy starcie systemu.
Bardzo prosze o pomoc.
Mój mail - lissa@autograf.pl